Parlem de Fusta a La Cerdanya ha estat una sessió d’èxit. Van assistir una seixantena d’empreses de la comarca i d’altres àrees properes com ara el Ripollès o el Berguedà. Es va tractar sobre una temàtica d’interès en sector de la fusta: la formació i el relleu generacional.En Xavier Montero, consultor de gestió en persones de MONTERO LOMBART CONSULTING, S.L va parlar de la gestió de capital humà a les empreses com a inversió per les empreses i va presentar breument, com motivar l’equip de persones per aconseguir els objectius comuns de l’equip.

La carpintería un oficio que requiere un alto grado de cualificación.

Empreses com Biesse Ibérica, SCM, Mafell i Spit Paslode ens van apropar a la tecnologia amb breus presentacions dels avantatges de les seves darreres innovacions i l’àmplia gamma de solucions que aquestes aportaven al sector.

Salvador Ordoñez, Coordinador General del Gremi Fusta i Moble va donar pinzellades del Pla Estratègic de Formació Professional que es porta a terme a la comunitat per iniciativa del Gremi i amb col·laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i que consisteix a motivar als estudiants a triar la formació professional de fusteria com opció després de l’ESO o del batxillerat. L’actual pla de estratègic de Formació Professional és possible gràcies a aportacions econòmiques o en espècie d’empreses de la cadena de valor de la fusta. A hores d’ara ja col·laboren en aquest pla algunes emrpeses presents a l’acte de La Cerdanya com ara SCM, Biesse IbéricaMafell, Simpson Strong Tie, i altres que per raó d’agenda no van poder assistir com HOMAG,  Tall Fusta i Fustes Gilabert.

A continuació, la directora del Institut de Formació Professional Pere Borrell, Amaya García, va parlar de les accions que cal portar a terme per poder obrir una línea de fusteria a l’institut ja que per a fer-la possible cal la col·laboració de l’ajuntament, l’institut i un mínim de 10 empreses del sector.

A continuació, Jordi Juvé, cap de Departament de la línia de Fusteria de l’Escola Industrial de Sabadell va recomanar la Formació Professional Dual que atorga 2 titulacions de grau mitjà als alumnes i que incorpora pràctiques en les empreses per tal d’apropar més als aspirants a fusters a les empreses del sector.

A continuació, les empreses del sector van comentar les seves inquietuds en vers la problemàtica de la mancança de fusters qualificats per atendre una demanda creixent. El debat va estar moderat per Ramon Llimós de Fusteria Pi Negre. La conclusió principal és que cal treballar en equip. Les escoles han d’apropar-se més a les necessitats del sector.

Des del Gremi s’està treballant conjuntament amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya per tal d’adaptar el currículum formatiu a les necessitats reals del sector. Per part de les empreses, cal acollir estudiants en pràctiques amb l’objectiu d’aprendre.

Abans de concloure l’acte, jo vaig presentar les ofertes formatives que el Gremi Fusta i Moble ofereix a les empreses del sector:

Curs de Fusta Constructiva

Curs del Taller a l’Empresa
Curs d’anglès per a les indústries de la fusta

I també dels esdeveniments més rellevants de desenvolupament de negoci de les empreses de la cadena de valor de la fusta com ara el KNOWOOD i la FIRA FUSTA CONSTRUCTIVA.

Després de la cloenda de ponències, tots els assistents vam interactuar en un pica-pica i networking amb un sorteig, els guanyadors dels quals van ser les fusteries que esmento a continuació:

1. Ebenisteria i Decoració Bellver, S.L. va ser la guanyador d’una cargoladora 10,8V A10M de Mafell

2. Tantex Empresarial S.L. va guanyar una grapadora model IM50 Lithium amb maletí i grapes de SPID PASALODE

3. Guanyadors certificats d’aparcament a l’àrea de Càrrega i Descàrrega:
3.1. Construccions Silla-Bellver, S.L.
3.2. Fusteria Cabana

4. Fusteria Pi Negre va guanyar 2 articles promocionals a Món Fusta, butlletí digital quinzenal del Gremi Fusta i Moble.

I després d’aquest acte què?

Ara està en mans de tots els representants del sector continuar treballant amb la finalitat de fer realitat el relleu generacional que li cal al sector de la fusta.

Com?

1. Pots col·laborar en Grups de Treball per desenvolupar les negociacions que calguin per desenvolupar línies de formació professional o ocupacional dins de la teva àrea d’influència

2. Pots col·labora en el Pla Estratègic de Formació Professional – impulsat pel Gremi Fusta i Moble – amb aportacions econòmiques, temps o en espècies.

En tot cas, estic a la teva disposició per escoltar qualsevol aportació que ens apropi a la solució.

Aquest post ha estat creat sense finalitat lucrativa i utilitza imatges amb llicència Creative Commons de Freepick.

Facebooktwitterlinkedinmail